Grund och botten

Hej allihopa, först måste vi be om ursäkt för dålig uppdatering här. Det händer så mycket runt omkring projektet, plus själva insamling och reklam till projektet att man glömmer bort en hel del saker.

Tänkte dela med mig av en text om mobbning, från Friends.

Den förste som använde ordet mobbning var etologen Konrad Lorenz (1903-1989) när han beskrev hur djur attackerade i flock. Det var inte förrän på 1960-talet som en svensk läkare använde samma ord om barns beteende på skolgårdar.

 

Själva begreppet mobbning tycks vara skandinaviskt och används alltså inte med samma innebörd inom andra språkområden. Mobbning pågår inte bara mellan barn utan är även ett vanligt problem bland vuxna. Det är dessutom inte ovanligt att vuxna utsätter barn (på både skolor och idrottsföreningar). Under de senaste åren har förekomsten av sexuella trakasserier, främlingsfientlighet, rasism, etnisk diskriminering, homofobi och könsrelaterad mobbning lyfts fram. Då kan även det närliggande begreppet kränkande behandling användas eftersom det rör sig om kränkningar av principen om alla människors lika värde.

 

Mobbning kan definieras på en mängd sätt men grundläggande kan sägas att det handlar om ett upprepande aggressivt beteende med ojämn maktbalans mot ett offer som har svårt att försvara sig. En viktig gemensam utgångspunkt är att den som upplever sig mobbad har rätt att bli tagen på allvar. Mobbning är inte engångsföreteelser eller konflikter, utan en systematisk kränkning av en person. Negativt beteende och kränkande behandling måste dock självfallet betraktas som oacceptabelt även vid ett enstaka tillfälle.

 

Orsaker till mobbning går att finna i miljön och bland de attityder som finns i gruppen. Mobbningsproblematiken måste därför sättas i sitt sammanhang. Erfarenheter visar att ett alltför individcentrerat arbete riskerar att endast leda till kortvariga effekter och i vissa fall förvärra problemen för den som är utsatt. Hur relationer och kommunikation fungerar har en avgörande betydelse för mobbningens utbredning. Ett framgångsrikt arbete mot mobbning och kränkande behandling handlar främst om att ha en förmåga att se och upptäcka problemen i tid och har en mångfald åtgärder för att bryta mönster och beteenden. Det är också viktigt att fånga in orsakerna till varför problemen uppstått.

 

I en grupp där medlemmarna känner sig osäkra och där det råder dålig stämning och intolerans, är risken för mobbning störst. Ofta samverkar många faktorer för att mobbning uppstår och pågår. Motsatsen till kränkande behandling skulle kunna vara positiv gemenskap och ett gott samarbete där sociala värden värderas i gruppen.

 

Glöm inte att besöka våran Facebook sida!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0